Számos nagyon hatékony fitneszgép létezik, azonban ezek közül a címben említett kettőt szokták kiemelni, főleg akkor, ha az otthoni edzés kerül előtérbe. Nagyon hatékonyak, azonban mielőtt bárki megvásárolná valamelyiket, azelőtt mindenképpen érdemes eldönteni, hogy mi a célunk és ennek melyik gép felel meg leginkább. Ha rosszul választunk könnyen lehet, hogy a gép a sarokban végzi ruhatárolóként, mi pedig szegényebbek leszünk jó pár ezer forinttal, és ami a legrosszabb, még a felesleges kilóinktól sem szabadulunk meg.

Az elliptikus tréner előnyei és hátrányai

A legfőbb előnye, hogy az összes kardió géppel összehasonlítva ez óvja leginkább az ízületeket. Általánosságban elmondható ráadásul, hogy a szobakerékpár nem tartozik a drága fitneszgépek közé. Ez az edzőgép az alsó testünket mozogatja inkább, így nem tudjuk vele úgy erősíteni a felső testünket, mint az ellipszis trénerrel. Azonban ennek van előnye is, ugyanis így egy könnyebb, lazább edzés közben akár könyvet vagy emaileket is olvashatunk, ezzel téve szórakoztatóbbá, illetve hasznosabbá az edzéseket.

Az elliptikus tréner egy változatos edzést biztosító, felső és alsó végtagokat egyaránt megmozgató edzőgép. Nagy előnye, hogy rengeteg tréning variációt kínál, jóval többet mint például a szobakerékpár, így kevésbé monoton, aminek köszönhetően szórakoztatóbb vele az edzés. A gép egy futáshoz hasonló mozgást utánoz le, azonban itt a térd és bokaízület terhelése alacsonyabb, vagyis aki szeret futni, de az ízületei ez kevésbé engedik, annak kifejezetten jó választás. Abban az esetben, ha valaki esetleg egyensúlyzavarral küszködik akkor talán érdemesebb a szobabicikli mellett letenni a voksot.

A szobakerékpár előnyei és hátrányai

Mindkettő lehet jó választás.

Mindkét gép segítségével tudunk állóképességet növelni és a mentális állapotunkra is pozitívan hatnak az általuk elvégzett edzések, bár ez általánosságban szinte minden fitneszgépre igaz. Végezhetünk rajtuk kardió és intervall tréningeket egyaránt, vagyis hasonlóan alkalmasak a felesleges kilók eltüntetésére. Kivételt képezhet ezalól a háttámlás kerékpár, amivel a legintenzívebb edzések kevésbé végezhetők hatékonyan. Nyilván a kerékpár jobban fókuszál az alsó végtagokra, míg az ellipszis tréner általánosabban mozgatja meg a teljes testünket, így hosszú távon ez meg is fog látszani majd rajtunk. Az edzéseket mindkét gépen könnyű elvégezni, habár az ellipszis trénerhez egy kicsit hozzá kell szokni, ami azért általában nem telik sok időbe. Nagy előnyük, hogy nem foglalnak túl sok helyet, ráadásul viszonylag könnyen mozgathatók és bizonyos modellek még összecsukhatók is, így jóval kisebb lesz a méretük, ezért kiválóan alkalmasak otthoni edzésekre.

Rehabilitációhoz melyiket válasszuk?

Rehabilitációs célokra inkább a szobakerékpárt szokták javasolni, mert azzal nem terheljük magunkat a teljes testsúlyunkkal, hiszen ülve végezzük az edzését. A válasz azonban nem egyszerű, mivel attól is függ, hogy a rehabilitáció során mit és milyen mértékben terhelhetünk. Amikor például kisebb terhelést szeretnénk adni a gerincnek vagy a hátnak akkor ne a hagyományos szobakerékpárt, inkább egy fekvőkerékpárt válasszunk. Ennek segítségével kisebb ugyan a kalóriaégetés, azonban jobban óvjuk a hátunkat a terheléstől. Rehabilitáció esetén a vásárlás, illetve az edzések megkezdése előtt mindenképpen egyeztessünk szakorvossal vagy gyógytornásszal, hogy melyiket javasolja számunkra.

Néhány hasznos tanács a sikeres edzésekhez

Csodák nincsenek, így bármelyik gépet választjuk is, szükség van arra, hogy legyen elegendő kitartásunk. Érdemes tehát egy-két praktikus tanácsot megfogadni, hogy kellően hatékonnyá és érdekessé tegyük az edzéseket:

– Készítsünk edzéstervet: Ennek segítségével nem terheljük túl magunkat, és egy jól megírt program nem csak a túledzéstől óv meg, de az edzések következetes betartását is elősegíti.

– Tanácsos kisebb célokat kitűzni magunk elé: Ne legyenek túl nehezek, de túlságosan könnyűek sem. A kisebb célok elérése esetén ajándékozzunk meg magunkat valamivel. Ennek segítségével a motivációnk is könnyebben fenntartható lesz.

– Fókuszáljunk a mentális hatásaira is: Az edzések hatására általában sokat javul a mentális állapotunk is. Ha nincs kedvünk edzeni, akkor ne csak arra gondoljunk, hogy ezzel fogyhatunk, erősödhetünk, formásodhatunk, hanem a tréning okozta fittebb és energikusabb érzésre is.

– Szórakozzunk edzések közben: Ha nagyon monotonnak érezzük az edzéseket, akkor tegyük szórakoztatóbbá és hallgassunk közben zenét. A megfelelően megválasztott zene még az edzés tempóját is segítheti.

– Edzünk reggel: Habár hatékonyság szempontjából nem feltétlenül fontos szempont, hogy mikor edzünk, de a reggeli edzések bearanyozzák az egész napot. Ráadásul, ha reggel túl vagyunk rajta, akkor később már biztosan nem szólhat közbe semmi, nem találhatunk ki semmilyen kifogást, és a programjainkat is könnyebb szervezni.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Kóstoltad már?