A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 gyümölcsjoghurtot tesztelt – elsősorban a cukor és gyümölcshányad szempontjából – táplálkozástudományi szakértő segítségével, hogy kiderüljön, egészséges finomság vagy inkább cukros édesség a gyümölcsjoghurt.  A fogyasztó joggal várhatja el, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevés cukrot tartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsa az ízét és a színét, ezért az értékelés szempontjait e kritériumok mentén határoztuk meg.

A vizsgált termékek minősége széles skálán mozog: míg egyes termékek 9–12 g gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2 g-ot. A cukortartalom tekintetében is hasonló az eredmény. Bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya (6g-tól 12g-ig terjed). Sajnos a becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup.

A 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a  Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést, mert teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termékben csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) találtunk – igaz, ezek sem feltétlenül szükségesek a termék kialakításához.

[useful_banner_manager banners=1 count=1]

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom és a sok adalékanyag miatt születtek. Ezért érdemelte ki a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja az utolsó helyet. Ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került. Külön érdekessége a tesztnek, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak. Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt. Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a legrosszabb minőségű Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-gyumolcsjoghurtok-0

Önnek mi a véleménye a gyümölcs joghurtokról? Gondolta volna, hogy az agyon reklámozott Danone éri el a legrosszabb eredményt ebben a versenyben? Írja meg véleményét, kíváncsiak vagyunk rá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?