Nem változott az elhízottak aránya az elmúlt négy évben: minden második felnőtt elhízott Magyarországon.

A Szinapszis Kft-nek a WEBBeteg.hu egészségügyi portál megbízásából készített felmérése szerint a lakosság 20 %-a túlsúllyal küzd, az átlagos BMI (testtömegindex) továbbra is 26-os.

 

A piackutató cég 2008 óta vizsgálja a felnőtt lakosság egészségi állapotát, egészségtudatosságát. A legfrissebb, 2012 végén készített adatfelvétel alapján elmondható, hogy a magyarok körében magas, átlagosan 54 százalékos a csekély vagy jelentős túlsúllyal küzdők aránya, közel 20 százalékuk esetében legalább 30-as BMI érték mérhető – tájékoztatta a Szinapszis Kft. közleményben az MTI-t.

Életkor alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik az elhízásnak a testtömeg és a testmagasság figyelembevételével kalkulált indexével:

  • 26 év alatt “csupán” 22 % a súlyfelesleggel küzdők aránya,
  • 45 év felett már 65 % körül alakul ez a szám.

Sajnos az elmúlt években az elhízás mutatói gyakorlatilag semmit nem változtak, a 2008 óta éves gyakorisággal végzett reprezentatív felmérések eredményei alapján minden alkalommal 26-os érték körül alakult a BMI. A krónikus betegek aránya sem mutat jelentős változást. Az életkori adottságokhoz kapcsolódóan az elhízás döntően a krónikus betegségben szenvedőket érinti: 10-ből mintegy 7 beteg esetében legalább 25-ös a BMI, átlagosan pedig 28-as érték mérhető az érintettek körében. Egészséges társaiknál a túlsúlyosak aránya valamivel 50 százalék alatt marad, a testtömegindex pedig átlagosan 25-ös.  

Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve nem tapasztalható jelentős változás a krónikus betegek arányában sem, évek óta, így 2012-ben is 40 százalék körül alakult ez a szám. Életkor szerint azonban jelentős különbségek mérhetők: 56-65 év között közel 60 százalék, 65 év felett pedig 65 százalék szenved valamilyen tartós betegségben.

A vezető krónikus panaszok sorát a kardiológia betegségek – döntően a magas vérnyomás (20 %), a mozgásszervi megbetegedések és a cukorbetegség (6-6 %) vezeti.

MTI 2013. február 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük