Elkészítés
Az almákat meghámozom, nagyobb kockákra darabolom, 10 dkg cukorral közepes méretű lábosban 6-8 perc alatt puhára párolom. A párolási idő felénél hozzáadom a szintén felkockázott sütőtököt, a 2 dkg vajat, gyömbért, szerecsendiót. A puhára párolódott alma és tök párosát botmixerrel krémesre pürésítem. Hűlni hagyom.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt + kb. 2 evőkanál a nyújtáshoz
- 18 dkg hideg vaj
- 1 dkg friss élesztő
- 1/4 mokkáskanál sütőpor
- 1 dl langyos tej
- 1 nagy csipet só
- 5 dkg porcukor + 1/2 mokkáskanálnyi az élesztő felfuttatásához
- 1 db kisméretű tojás
a töltelékhez:
- 2 evőkanál darált dió vagy mandula
- 3-4 db zamatos alma (pl. granny smith, golden, összesen 30 dkg)
- 25 dkg sütőtök (előre megsütött, tisztán mért tömeg)
- 10 dkg pocukor
- 2 dkg vaj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 mokkáskanál frissen őrölt szerecsendió
- A tálaláshoz:
- vaníliával kevert porcukor
Az élesztőt 40 fokra melegített, kevés cukorral elkevert tejbe morzsolom, 5 perc alatt felfuttatom. A tésztához a kétféle lisztet tálba szitálom, belekeverem a sütőport, majd hozzáadom az 5 dkg porcukrot, csipetnyi sót, a vajat nagylyukú reszelőn hozzáreszelem. Az egészet zsemlemorzsa-állagúra morzsolom. A tojást kissé felverem, 2 teáskanálnyit hagyok az edény aljában, a többit a tésztához adom. A felfuttatott élesztővel lágy tésztát gyúrok a hozzávalókból. Pihentetés nélkül két részre osztom.
Ez egyik tésztából nagyjából 25 X 20 cm-es, 1/2 cm vastag téglalapot nyújtok, a lelógó széleket levágom, félreteszem. 1 evőkanál dióval hintem meg a tésztát, majd kb. 3-4 csapott evőkanál almás sütőtökös tölteléket terítek szét rajta úgy, hogy a szélein körben 1 cm-t szabadon hagyok. A réteshez hasonlóan feltekerem. A másik tésztával ugyanígy járok el. A maradék tésztát összegyúrom, 3-4 mm vékonyságúra nyújtom, majd kis kiszúróformával virágokat szaggatok a díszítéshez.
A félretett tojással megkenem a két süteményrudat, villával megszurkálom, feldíszítem a virágokkal, amelyeket szintén vékony tojásréteggel borítok. 10 percet konyhai hőmérsékleten pihentetem.
Hideg, 170 fokra állított sütőben 35-40 perc alatt világosra sütöm.
Még melegen meghintem porcukorral, de csak langyosan szeletelem – ha marad a töltelékből egy kevés, érdemes a sütemény mellé kínálni!
Vélemény, hozzászólás?