Milyen hatása is van a barátcserjének? Ez a Földközi-tenger vidéki növény segít a menstruációs panaszok enyhítésében, a ciklus beállításában, és a termékenység elősegítésében.

Kifejezetten női bajokra van, hatását legjobban kapszula formájában fejti ki. Már az ókori görög orvosok is alkalmazták, most újra kezd divatba jönni. Hormonokat nem tartalmaz, a teljes terméskivonat gyógyhatású, mellékhatásai ritka esetben fordulnak elő. Az orvos engedélyével érdemes csak elkezdeni a kúrát, főleg, ha valakinek rendben van a ciklusa.

A barátcserje neve a legtöbb gyermekvállalással és meddőséggel foglalkozó oldalon, fórumon megtalálható. Ennek oka, hogy a barátcserjének termékenységet elősegítő szerepet tulajdonítanak.

A barátcserje a Földközi –tenger vidékén őshonos, ahol is a kolostorban élő szerzetesek (barátok) előszeretettel fogyasztották ennek a növénynek a kivonatát, ugyanis így könnyebb volt megtartaniuk a cölibátus fogadalmát. Míg a férfiaknál csökkenti a nemi vágyat, a nőknek segít a menstruációs panaszok enyhítésében. Amellett, hogy csökkenti a menstruációs zavarokat, a velük járó kellemetlen tüneteket, mint a mellfeszülés, idegesség, fejfájás, segít a hormonális egyensúly visszaállításában is. De nemcsak a hormonok termelődésében, a hormonháztartás szabályozásában, a menstruációs zavarok csökkentésében, a menstruációs ciklusok szabályozásában nyújt segítséget, hanem elősegíti a termékenységet is.

A barátcserje iridoid glükozidokat, terpenoidokat és flavonoidokat is tartalmaz többek között, viszont hormonokat nem. Ennek ellenére mégis hatással van a hormonműködésre, serkenti az agyalapi mirigyeket, így közvetett módon növeli a progeszteron –szintet, a prolaktin – termelést viszont csökkenti. A megnövekedett progeszteron – szint ugyanis segíti a beágyazódást. A teljes terméskivonat gyógyhatású. Nincsenek mellékhatásai, bár egyeseknél émelygés, gyomorpanaszok vagy testsúlynövekedés előfordulhat, de ezek nagyon ritka esetben lépnek fel.

Általában 1-2 hónapos kúrát ajánlanak, aztán ezt az időt le lehet csökkenteni. A barátcserjét akkor érdemes szedni, ha a progeszteronszint alacsony, a prolaktin viszont magas, és azoknál, akiknél túl rövid vagy túl hosszú a ciklus, a barátcserje segít beállítani a normál ciklust. A barátcserjét lehet kapni teakeverék, kapszula, vagy tabletta formájában is. A leghatásosabb formája a kapszula, tea formájában nem olyan hatásos, mert termésének hatóanyagai nem oldódnak vízben, így nem tudják olyan jól kifejteni hatásukat.

A barátcserje – kúra előtt érdemes kikérni az orvos tanácsát, hiszen, ha valakinek rendben van a ciklusa, a kúra esetleg nagyobb kárt okoz, mint használ. Ha az orvos engedélyezi, akkor el lehet kezdeni a kúrát, 1-2 hónapig folyamatosan kell szedni, majd heti 2-3 szemet, a negyedik hónapban már csak egy szemet, végül el lehet hagyni teljesen. A barátcserjének legalább három hónap kell, hogy kifejtse a hatását, és körülbelül hat hónap, hogy a meddőség megszűnjön, annál, akinél hat.

A hormontermelés miatt terhes nőknek tilos barátcserjét szedniük, és azoknak is, akik valamilyen hormonkészítményt szednek, például fogamzásgátló tablettát. Továbbá tilos szoptatás alatt is szedni.

A barátcserjét kipróbálók között megoszlanak a vélemények, hiszen mindenkinél másként hat, de a legtöbben abban egyetértenek, hogy a menstruációs panaszokban és tünetekben segít, a ciklust beállítja, de nem mindenkinél segített a megtermékenyülésben. A vélemények tehát megoszlanak a barátcserje meddőségre gyakorolt hatásáról, mégis az esetek többségében pozitívumként szerepel.

Forrás: http://news.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?