„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani mígnem jön valaki, aki erről nem tud és megvalósítja!”

Az ember egyre tovább él! 100 évvel ezelőtt a születéskor várható élettartam 35 év körül volt, ez mára közel a duplájára emelkedett. Ezzel egyidejűleg azonban növekszik a helytelenül táplálkozók aránya is, ahogy egyre tovább élünk, de sajnos egyre betegebben. Azt hiszik az emberek, hogy idősebb korban csökken a vitamin és az ásványianyag szükséglet. Ez tévhit! Nézzük mi az igazság!

Ebből a tévhitből következően az idősebb emberek, például a 75 év fölöttiek kétharmada, nem veszik magukhoz a szükséges tápanyagokat, ami a betegségekhez, illetve azok súlyosbodásához vezet. Az életkor növekedésével a gyengébb szag és ízérzékelés miatt általában kisebb az étvágy, ezért az emberek kevesebbet esznek és isznak

A méz számos étvágyfokozó alkotóelemet is tartalmaz! Serkenti a nyálképződés, az emésztést és megfelelően savas környezetet alakít ki a bélben. 

Néhány szempont az időskori mézfogyasztás kedvező hatásaira:

– Nagyon könnyen emészthető, és ezáltal könnyebben hasznosítható! 

– Propolisszal, virágporral kiegészítve egy-egy átfutó betegség gyógyulási ideje lecsökkenhet.

– A fáradtsággal küzdő súlyosabb betegeknek és a dohányosoknak is frissességet, energiát ad rövid időn belül.

– A fizikai megterhelés előtt elfogyasztott méz növelheti az állóképességet, így sportolók is kihasználják ezen tulajdonságát.

– Fekvő betegeknek, műtét után lévőknek nem csak erőt ad, hanem természetes úton elősegíti a gyógyulását is.

– A megfázást, légúti megbetegedéseket máshoz nem hasonlítható módon kúrálja.

– Regenerálja a májat, segíti a méregtelenítést, támogatja a szívet és a vérkeringést, alkohol problémával küzdőknél is.

– Természetes módon enyhítheti a fájdalmat, a leghatékonyabban propolisszal keverve.

– A méz javítja a beteget étvágyát is, védi a húgyhólyagot, a veséket és a hasnyálmirigyet is.

– Jótékony hatású mindenfajta gyomorpanaszra.


A méz az egyetlen olyan édesítőszer, amely többféle cukrot tartalmaz. Ezek pedig eltérő sebességgel kerülnek a véráramba. A gyors felszívódású szőlőcukornak köszönhetően a méz azonnali energiaforrás, azonban ezeket a szénhidrátokat rövid idő alatt felhasználja a szervezet. A mézben található cukrok jelentős részét a gyümölcscukor képezi, amely viszont hosszabb távon biztosítja az energiát.

Leghatásosabb szervezet erősítő méz az ámorakác, az erdei a gesztenye, gyermekláncfű, napraforgó repce, rozmaring, selyemfű, zsálya és vegyes virágméz, illetve a méhpempő és a virágpor.

Szerző: Horváth Csaba méhész

Hazai méz egyenesen a termelőtől:www.frissmez.hu

Facebook oldalam: http://www.facebook.com/frissmez

Saját méheim által készített mézeket aszalt gyümölcsökkel és magvakkal tettem még különlegesebbé. Kínálatunkban a különböző mézeken kívül megtalálhatók még a kuriózumnak számító aszalt gyümölcsös mézek is. Így például az aloe verás, a hibiszkuszos, vagy akár az áfonyás méz is megvásárolható.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Kóstoltad már?